«Οι δήμοι απέδειξαν σε αυτές τις πρωτόγνωρες και ακραίες συνθήκες ότι όχι μόνο αντέδρασαν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά κινήθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά», τόνισε, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος σε συνέντευξη του στον Γιώργο Λαιμό.

Αναφερόμενος στη δεύτερη φάση, στην άρση της καραντίνας και την επόμενη ημέρα, ο κ. Φωστηρόπουλος ανέπτυξε τους προβληματισμούς τους, ενώ επεσήμανε ότι «είναι γεγονός ότι το μεταβατικό στάδιο που μπαίνουμε θα είναι πολύ δύσκολο για όλους μας. Και στην οικονομία της χώρας και στον τουρισμό και στους περισσότερους παραγωγικούς φορείς».

Μετά από αυτό το διήμερο προβλέπονται η άρση των περιορισμών και η πιο άνετη μετακίνηση των πολιτών. Τι σας προβληματίζει για την επόμενη ημέρα;

O πόλεμος με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει. Μπορεί να κερδίσαμε σαν κοινωνία την πρώτη μάχη, αλλά όλοι ξέρουν ότι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα. Καθημερινά, νέες ειδήσεις και επιστημονικές ανακοινώσεις αλλάζουν τα δεδομένα και επανατοποθετούν τα πράγματα, αναγκάζοντας και την κυβέρνηση αλλά και την Αυτοδιοίκηση να επαναπροσδιορίσουν τις δράσεις τους. Και δεν μιλάω αποκλειστικά και μόνο για την υγειονομική πλευρά και τα θέματα υγείας, άλλα αναφέρομαι και στις οικονομικές, ψυχολογικές και κοινωνικές πτυχές, οι οποίες πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου θα μας απασχολήσουν πολύ περισσότερο από αυτή την ίδια την ασθένεια. Τώρα, που σαν κοινωνία επιχειρούμε την επιστροφή στην κανονικότητα, θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτές οι μεγάλες αλλαγές και οι συνέπειες που προκαλούνται. Είναι γεγονός ότι το μεταβατικό στάδιο που μπαίνουμε θα είναι πολύ δύσκολο για όλους μας. Και στην οικονομία της χώρας και στον τουρισμό και στους περισσότερους παραγωγικούς φορείς. Ως Αυτοδιοίκηση θα πρέπει από εδώ και πέρα να λειτουργήσουμε με εγρήγορση, κινητοποίηση και ευελιξία, αξιολογώντας συνέχεια την κατάσταση και επαναπροσδιορίζοντας διαρκώς την πολιτική μας με βάση τις υποδείξεις των ειδικών και των δημόσιων Αρχών.

Η μαρίνα του Φλοίσβου ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι πόλος έλξης. Μετά την άρση των περιορισμών μετακίνησης πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την ασφάλεια των πολιτών σε τέτοιου είδους υπερτοπικά σημεία;

Η μαρίνα του Φλοίσβου αλλά και όλο το παραθαλάσσιο μέτωπο της πόλης μας, το οποίο θέλω να σημειώσω ότι είναι ανοικτό και προσβάσιμο στο κοινό σε όλο το μήκος του, είναι αλήθεια ότι τις ημέρες του κορονοϊού και ειδικά τις ηλιόλουστες δέχθηκε σημαντική πίεση, καθώς ο κόσμος ήθελε να βγει και να περπατήσει. Από την πρώτη στιγμή δε, ως Δημοτική Αρχή, προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε, να ενημερώσουμε και όσο μπορούσαμε να περιορίσουμε το φαινόμενο του συγχρωτισμού. Χωρίς να αποκλείω ανάλογα φαινόμενα και στο μέλλον, θεωρώ ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα στο κοινό κοινόχρηστων χώρων, που μέχρι τώρα ήταν κλειστοί, θα μειώσουν την πίεση. Σε κάθε περίπτωση και με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, ως Δημοτική Αρχή θα περιφρουρήσουμε την υγεία και των δημοτών μας αλλά και των επισκεπτών της πόλης μας, αναδεικνύοντας την ατομική ευθύνη και εφαρμόζοντας όσα οι επιστήμονες ορίζουν και συμβουλεύουν.

Οι πιέσεις που ασκούνται στους δήμους αυτή την περίοδο είναι μεγάλες. Χρειάζονται, πιστεύετε, περαιτέρω στήριξη για να μπορούν να αντεπεξέλθουν; Και, φυσικά, οι οικονομικές επιπτώσεις αλλά και η εξέλιξη του έργου σας σε αυτή την δημοτική περίοδο πιστεύετε ότι θα επηρεαστούν;

Ήδη οι δήμοι της χώρας δουλεύουν με πολύ λίγα μέσα και πόρους. Τα μνημόνια μας έφεραν πολύ πίσω ως Αυτοδιοίκηση και όλοι γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια δεχθήκαμε μια σημαντική μείωση των εσόδων μας, αλλά και του προσωπικού μας. Παρ’ όλα αυτά, η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός καθημερινής μάχης και φορέας ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού σήκωσε το βάρος της παρατεταμένης κρίσης και αντιμετώπισε με επιτυχία και την έκτακτη κατάσταση του κορονοϊού, επιδεικνύοντας εντυπωσιακά αντανακλαστικά. Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων, όμως είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε άμεση ενίσχυση σε πόρους και σε ανθρώπινο δυναμικό, ενόψει και των νέων δυσκολιών που φέρνει στη χώρα η μετά τον κορονοϊό εποχή. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει και να εξοπλίζει την Αυτοδιοίκηση, καθώς είναι προφανές ότι τα χρήματα που δίδονται αξιοποιούνται στο έπακρο και πιάνουν τόπο. Η νέα δύσκολη και απαιτητική πραγματικότητα δοκιμάζει τις αντοχές των δήμων. Οι αναγκαιότητες καθορίζονται από τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Αυτοδιοίκηση και ως κοινωνία, και αυτές επιβάλλουν, ιδιαίτερα σήμερα, την υποστήριξη του έργου μας. Επομένως, τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πρέπει να στηρίξουν τους δήμους θεσμικά αλλά και οικονομικά, με την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία και την κάλυψη του ελλείμματος από τη μη είσπραξη των ανταποδοτικών τελών, διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο για την επόμενη ημέρα, με νέες αρμοδιότητες και δράσεις προς όφελος του πολίτη.

Στις πρωτόγνωρες καταστάσεις της αντιμετώπισης του κορονοϊού θεωρείτε ότι η Αυτοδιοίκηση έμεινε όρθια; Συνέβαλε και συμβάλλει στην ανάσχεση της κρίσης;

Οι δήμοι απέδειξαν σε αυτές τις πρωτόγνωρες και ακραίες συνθήκες ότι όχι μόνο αντέδρασαν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά κινήθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά. Αποδείξαμε ότι είμαστε ένας θεσμός που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη σε κάθε συγκυρία και, πολύ περισσότερο, στις περιόδους κρίσεων. Αν ανατρέξει κανείς στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των τελευταίων δύο μηνών, θα βρει χιλιάδες αναφορές σε καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι δήμοι, αποδεικνύοντας στην πράξη την κοινωνική στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Και αυτό, γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτει την ευαισθησία, την εμπειρία, το ανθρώπινο δυναμικό και, σε πολλές περιπτώσεις, την ετοιμότητα για να αντιδράσει. Και κυρίως τη λογοδοσία για τις δράσεις της, καθώς ο κάθε ένας από εμάς, τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, κρίνεται καθημερινά από μια κοινή γνώμη και από μια τοπική κοινωνία που δεν συγχωρεί ούτε το λάθος ούτε την όποια αστοχία.

Από την πλευρά σας, ποιες είναι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναλάβατε ως δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου;

Στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, από την πρώτη στιγμή της κρίσης κινητοποιηθήκαμε με ψυχραιμία, συντονισμό και απόλυτη συνεργασία με την Πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα και λάβαμε σειρά μέτρων τα οποία συνεχώς επικαιροποιούνται και αναπροσαρμόζονται, ανάλογα τις συνθήκες και τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων. Ήμασταν από τους πρώτους δήμους Πανελλαδικά που κλείσαμε τα ΚΑΠΗ μας, καθώς, έχοντας εκτιμήσει σωστά, δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας. Παράλληλα, έγκαιρα αναστείλαμε όλες τις μαζικές εκδηλώσεις –πολιτιστικές, αθλητικές, ενημερωτικές– και με την εξέλιξη της κατάστασης προχωρήσαμε στο κλείσιμο όλων των δημοτικών αθλητικών και πολιτιστικών δομών. Δώσαμε βαρύτητα στην προστασία του προσωπικού μας με αυξημένα μέτρα και μέσα υγιεινής, καθώς κύριο μέλημά μας είναι ο δήμος και οι άνθρωποί του να σταθούν όρθιοι στη δύσκολη αυτή περίοδο, ώστε με τη σειρά τους να μπορούν να προσφέρουν αυτές τις δύσκολες στιγμές. Τις σημαντικές υπηρεσίες της καθαριότητας και της αποκομιδής των απορριμμάτων καθώς και της απολύμανσης των δημόσιων χώρων, της προσφοράς και της συνδρομής στις ευαίσθητες ομάδες μέσω της δομής «Βοήθειας στο Σπίτι» που εξυπηρετεί συμπολίτες μας που είναι άποροι, δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες. Το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο και το Κοινωνικό μας Συσσίτιο που επίσης λειτουργεί κανονικά, ενώ και οι υπηρεσίες μας αναπροσάρμοσαν τις διαδικασίες τους προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την ανάγκη μετακίνησης των δημοτών προς το Δημαρχείο, τα ΚΕΠ και τις άλλες υπηρεσίες. Παράλληλα προχωρήσαμε σε προληπτικές απολυμάνσεις δρόμων, πλατειών και δημόσιων χώρων και ενεργοποιήσαμε τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης μέσω των κοινωνικών μας δομών, διευρύνοντας τις δράσεις μας για τις ευπαθείς ομάδες, αξιοποιώντας όλα τα μέσα και στρατεύοντας σε αυτή την προσπάθεια τους εθελοντές που προσφέρθηκαν να μας υποστηρίξουν.

Ως αντιπρόεδρος του Δικτύου Υγειών Πόλεων και μετά την εμπειρία που έχουμε από την πανδημία του κορονοϊού, πόσο σημαντικές θεωρείτε την πρόληψη και την υγιεινή; Είναι προτεραιότητες για τη δική σας διοίκηση;

Η πανδημία που ενέσκηψε στη χώρα μας ανέδειξε τη σημασία των δομών πρωτοβάθμιας υγείας κυρίως σε θέματα πρόληψης, ενημέρωσης και δημόσιας υγιεινής. Και νιώθω σε μεγάλο βαθμό δικαιωμένος, γιατί ως Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε και στηρίξαμε κάθε ανάλογη δράση, ενώ πλέον το Δίκτυο Υγειών Πόλεων έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύοντας στην πράξη τη δυναμική του και την παρέμβασή του. Με αφορμή το κορονοϊό και τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, στις σκέψεις μου είναι η περαιτέρω εξωστρέφεια και μόχλευση των δομών του δικτύου στην κοινωνία, με δράσεις σε σχολεία, συλλόγους και εργασιακούς χώρους, με στόχο την καλή υγεία των πολιτών, την κοινωνική μέριμνα και την ψυχολογική υποστήριξη του πληθυσμού.

πηγή: Παρασκήνιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy