Του Γιάννη Πήλιουρα

Η ιστορία του Παλαιού Φαλήρου κρύβει άγνωστα διαμάντια που εμείς οι νεότεροι οφείλουμε να γνωρίζουμε και να τιμούμε. Ένα από αυτά είναι η ιστορία της μαθήτριας Ήβης Αθανασιάδου.

Την γνωρίζουμε σαν οδό Ήβης, ελάχιστοι όμως θυμούνται τι κρύβεται πίσω από αυτό το όνομα. Πρόκειται για μια μαθήτρια γυμνασίου που κατοικούσε στο Παλαιό Φάληρο την περίοδο της Κατοχής.

Κατά την αποχώρηση του γερμανικού στρατού οι Παλαιοφαληριώτες είχαν βγεί στους δρόμους του Παλαιού Φαλήρου να πανηγυρίσουν για την απελευθέρωση, ενώ οι μαθητές έγραφαν συνθήματα υπέρ των επερχόμενων Συμμάχων επάνω στην άσφαλτο, ανάμεσα στις οδούς Αιόλου και Ποσειδώνος.

Η Ήβη Αθανασιάδου έγραφε «WELCOMEOURALLIES» («καλώς ήλθατε σύμμαχοί μας»), συμμετέχοντας στο γιορτινό κλίμα της απελευθέρωσης. Δυστυχώς, ένας διερχόμενος Γερμανός αξιωματικός την είδε και την πυροβόλησε εν ψυχρώ, επιβεβαιώνοντας ότι το τέρας του Ναζισμού δεν συγχωρούσε ακόμα και ηττημένο.

Δράση φορέων του Παλαιού Φαλήρου, στην οποία συμμετείχε και ο νυν Δήμαρχος, Γιάννης Φωστηρόπουλος, για τα 70 χρόνια της θυσίας της Ήβης Αθανασιάδου


Στη σημερινή εποχή, που τα πρότυπα εκλείπουν, οι Έλληνες Μαθητές οφείλουν να γνωρίζουν την Ήβη Αθανασιάδου και να την μνημονεύουν τις μέρες αυτές. Η μνήμη είναι ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια σε κάθετι που πλήγωσε την πατρίδα μας.

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου τιμά την μνήμη της ηρωικής μαθήτριας στο μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν της στην πλατεία Παλαιού Φαλήρου στην Αγ. Αλεξάνδρου ενώ πρόσφατα ένα ΚΑΦΑΟ έξω από το σχολείο (Εσπέρου και Ναϊάδων), φιλοτεχνημένο από την ομάδα “Χρώματα και Όνειρα” υπενθυμίζει την ιστορία της.

Διαβάστε περισσότερα στο αφιέρωμα: Ήβη Αθανασιάδου: Η Φαληριώτισσα ηρωίδα μαθήτρια που τα έβαλε με τους Ναζί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

δέχομαι το Οροι και Προϋποθέσεις και το Πολιτική Απορρήτου * for Click to select the duration you give consent until.