Η Μαρίνα Αμοιραλή μας μεταφέρει την εμπειρία της από τη δράση του Εθελοντικού Καθαρισμού της Παραλίας του Παλαιού Φαλήρου!

Στις 26.06.2019 πραγματοποιήθηκε εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας του Παλαιού Φαλήρου από τον Φλοίσβο μέχρι τον Μπάτη.

Το εγχείρημα αυτό ήταν πρωτοβουλία των μαθητών του 5ου Γυμνασίου Παλαιού Φαλήρου. Προσωπικά πληροφορήθηκα για το δρώμενο μέσω της σελίδας του instagram “plasticfreegreece”.  

Προς μεγάλη μουέκπληξη συγκεντρώθηκαν κυρίως νεαρά άτομα (περίπου 13-20 ετών) και ακολούθησαν περαστικοί καθώς και τουρίστες μεγαλύτερης ηλικίας. Χωρίς  χρονοτριβή αρπάξαμε από μια σακούλα ο καθένας, φορέσαμε γάντια και πέσαμε στη δουλειά! 

Το θέαμα της παραλίας ήταν τουλάχιστον απογοητευτικό: Αλουμινένια κουτιά, χαρτιά, μπουκάλια και άλλα απορρίμματα διασκορπισμένα σε όλο το μήκος και το πλάτος της. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα πλαστικά καλαμάκια, τα καπάκια μπουκαλιών και -φυσικά- τα αποτσίγαρα.  

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών ειδών και χαπιών σε συγκεκριμένο σημείο της παραλίας καθώς και ενέσεις, χρησιμοποιημένες πάνες, σπασμένα γυάλινα μπουκάλια, είδη ρουχισμού και άλλα. Συνολικά συγκεντρώσαμε 15 σακούλες με σκουπίδια και ανακυκλώσιμα είδη.

Είναι πραγματικά ντροπή όσων ρυπαίνουν ένα τόσο όμορφο τμήμα της περιοχής μας δίχως αναστολές και όσων σιωπούν στην θέαση των αδιάφορων λουόμενων που επιλέγουν να αφήσουν τα σκουπίδια τους στην πλαζ.

Στόχος της δράσης αυτής ήταν να ευαισθητοποιηθούν όσο περισσότερα άτομα γίνεται, διότι δυστυχώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν αντιληφθεί την υπέρμετρη κακοποίηση του περιβάλλοντος.  

Οπότε αγαπητέ φίλε Έλληνα, μετανάστη, τουρίστα που θα κάνεις χρήση της παραλίας για να δροσιστείς τους καλοκαιρινούς μήνες, φρόντισε να μην αφήσεις τα σκουπίδια σου δίπλα στον κάδο απορριμμάτων αλλά ΜΕΣΑ σε αυτόν. Κράτα τα σβησμένα σου τσιγάρα, μην θάψεις το κουτάκι της μπύρας στην άμμο και μάθε στο παιδί σου έννοιες όπως η ανακύκλωση και η επιμέλεια.

Το πρόβλημα ξεκινάει από εμάς τους ίδιους και -ευτυχώς ή δυστυχώς- είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να ανατρέψουμε τα δεδομένα πριν να είναι πολύ αργά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy