Το Εξώφυλλο εντύπου που δημοσιεύουμε σήμερα, είναι η παρτιτούρα του τραγουδιού «Στου Παληού Φαλήρου τ` ακρογιάλι» που έγραψε η στιχουργός Διδ. Δραγάτση και μελοποίησε ο συνθέτης Σ, Βαλτετσιώτης.

Το τραγούδι χαρακτηρίζεται «Βαρκαρόλα» (από την Ιταλική λέξη βάρκα) ή «λεμβωδία» (από την ελληνική λέξη λέμβος) και είναι είδος μουσικής ή τραγουδιού που αρχικά παιζόταν σε Βενετσιάνικη γόνδολα. Μουσική για Βαρκαρόλες έχουν γράψει, μεταξύ άλλων, οι συνθέτες Σοπέν και Όφενμπαχ. Το εξώφυλλο έχει φιλοτεχνηθεί από τον χαράκτη Παλγεμέζη, με την τεχνική της λιθογραφίας, μία από τις μεθόδους της χαρακτικής που χρησιμοποιήθηκε για την αναπαραγωγή εικόνων σε έντυπα μέχρι και τη δεκαετία του 1960, οπότε και αντικαταστάθηκε από την τεχνική όφσετ.

Η εικόνα μας μεταφέρει σ΄ ένα ακρογιάλι, με το ολόγιομο φεγγάρι να αντανακλάται πάνω στα νερά. Μια βάρκα με άσπρο πανί πλέει, ενώ ακούγονται οι ήχοι της βαρκαρόλας. Τον κύριο ρόλο στη σύνθεση και στα γράμματα παίζει η καμπύλη γραμμή, η οποία ενισχύει την ειδυλλιακή και ρομαντική διάθεση της εικόνας.


Νυχτιές μαγεμένες, τρελλές
στου Παληού Φαλήρου
τ’ ακρογιάλι το γλυκό.
Ψηλά το φεγγάρι γελά
και το κάθε κύμα
κρύβει κι’ ένα μυστικό
κι’ ο κάθε νηός νοιώθει ευθύς
την καρδιά του να σπαρταρά
από καϋμό κρυφό.

Ζητά μι’ αγάπη μυστική
μεσ’ τη νυχτιά τη μαγική
κ’ ενώ η θάλασσ’ αργοκυλά
τραγουδά απαλά.

Σαν του Παληού μας τ’ ακρογιάλι
δεν είδα ποτέ τόσο μαγικό.
Στην γαλανή ώμορφή του αγκάλη
νοιώθεις δυνατό μύρο ερωτικό.

Σου φέρνει ο μπάτης δροσάτα χάδια
σαν κυλά γοργά η βάρκα στον αφρό
και τα ζευγάρια περνούν τα βράδυα
σαν σε όνειρο γλυκό μεθυστικό.

Ά! Νυχτιές μαγεμένες τρελλές
στου Παληού Φαλήρου τ’ ακρογιάλι το γλυκό.
Μακρυά ο καθένας γλυκά
θα θυμάται πάντα του Παληού την ωμορφιά. 

Σύμφωνα με τον Βασίλη Χατζηκωνσταντίνου, το 1934, πρώτο χρόνο της δραστηριότητας της Φαληρικής Ένωσης, η Διοίκηση εξέδωσε προς πώληση σε 1500 αμια παρτιτούρα που περιείχε τα λόγια και τη μουσική του τραγουδιού του Φαλήρου της περίφημης «βαρκαρόλας».

Για το σκοπό αυτό ανέθεσε στη δεσποινίδα Διδώ Δραγάτση, να γράψει τους στίχους και στον επιφανή αρχιμουσικό και συνθέτη Στέφανο Βαλτετσιώτη , να συνθέσει τη μουσική.

Μπορεί από πωλήσεις να μην είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση αλλά παρέμεινε στην ιστορία ως μια προσπάθεια καλλιτεχνικής ανάδειξης του Παλαιού Φαλήρου.

πηγή: ΕΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα:

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ «ΒΑΡΚΑΡΟΛΛΑΣ» ΤΟΥ «ΠΑΛΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ».
Στου Παληού Φαλήρου τ’ ακρογιάλι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy